در وضعیت فوقالعاده (زرد) وضعیت نظم و امنیت جامعه به علت وقوع تخلفات و بینظمیهای گسترده به شدت دستخوش اختلال شده و گروههای سازمان یافته و هدف دار با شعارهای ضد نظام، اقدام به اغتشاش، حمله به اماکن و تاسیسات دولتی و وابسته به دولت و تخریب، آتش زدن و غارت این اماکن و تاسیسات خصوصی و عمومی میکنند. اینجا هم نیروهای یگان ویژه دست به كار میشوند و وظایف محولهشان را انجام میدهند.
وضعیت بحرانی( قرمز) هم در ادامه وضعیت فوقالعاده بروز میكند و با هدف براندازی انجام میشود. اینجا نیروهای جان برکف یگانهای ویژه پاسداران ناجا در این وضعیت براساس تدابیر فرماندهان وارد صحنه شده و ضمن برخورد با مخلان و متخلفان نظم و امنیت را به جامعه برمی گردانند.
نیروهای یگان ویژه چگونه جذب میشوند؟
سردار هادینژاد درباره نحوه جذب و به خدمتگیری ماموران پلیس در یگان ویژه ناجا میگوید: مراحل جذب یگان ویژه همچون نحوه جذب در نیروهای مسلح است اما افراد برای ورود به یگان ویژه باید شرایط خاصی داشته باشند.
از جمله این شرایط داشتن حداقل قد ۱۷۵ سانتیمتری است كه الزامی بوده و از طرف دیگر افراد باید اندام متناسب و نیرومندی داشته باشند. به گفته او این ماموران به مدت پنج سال آزمایشی و به صورت پیمانی در اختیار یگان ویژه هستند. ماهیت قرارداد این ماموران هم از این قرار است كه پس از گذراندن این مدت و بنا به تقاضا و ارزیابی كه در این مدت صورت گرفته به رسمی ۳۰ ساله تغییر میكنند.
از دل این ماموران رسمی افراد ورزیدهای به عنوان پلیس رهایی گروگان نوپو (نیروی ویژه پادزوحشت) جذب یگان ویژه میشوند كه ماموریتهای خاصتری دارند. نیروهایی كه تا به حال هم در رزمایشها و عملیاتهای مختلفی شركت كردهاند.
یگانهای ویژه چه آموزشهایی میبینند؟
با توجه به وظایف حساسی که برعهده یگان ویژه ناجا گذاشته شده، آمادگی نیروهای این یگانها و آموزشهایی که به آنان ارائه میشود هم از حساسیت بالایی برخوردار است.
ماموران یگانهای ویژه تحت آموزشهای تقویت جسمانی شامل ورزشهای رزمی، دفاع شخصی و کوهنوردی، زندگی در شرایط سخت همچون کویر و کوهستان، نحوه به کارگیری تجهیزات انفرادی ضداغتشاش و آموزشهای تخصصی استفاده از سلاح و تجهیزات ضد اغتشاش قرار میگیرند.
همچنین تاکتیکهای ضد اغتشاش، کمکهای اولیه و امدادرسانی، اسکی، چتر بازی و رانندگی تخصصی با خودرو و موتورسیکلت نیز به ماموران این یگانها آموزش داده میشود. علاوه بر این آموزشها، اصول مختلفی نیز در سازماندهی یگانهای ویژه مورد توجه قرار میگیرد.
از سوی دیگر آمادگی تکنیکی، تاکتیکی و رزمی، سرعت عمل و قدرت تحرک و جابه جایی، افزایش ظرفیت و توانمندی بالقوه و بالفعل در انجام ماموریتها، بهره مندی از فنآوری و تجهیزات جدید و پیشرفته، قابلیت انعطاف، صبر و خویشتنداری در حوادث، شجاعت، اقتدار و از خودگذشتگی و مقابله با اغتشاشات با حداقل خسارت جانی و مالی از اصولی هستند که در سازماندهی یگانهای ویژه مورد توجه قرار گرفته است.
چه تجهیزاتی دارند؟
جانشین فرمانده یگان ویژه ناجا در مورد امكانات تخصصی این پلیس با بیان اینكه تمامی امكانات مورد استفاده در این یگان بومیسازی شده است، میگوید: وسایلی همچون لباس ضد ضربه، فشنگ ساچمهزن، انواع گازها و پرتابكننده گازها جملگی تولید داخل بوده و قابل رقابت با نمونههای خارجی است.
تجهیزات یگانهای ویژه پاسداران ناجا از مطالعه و تحقیق در مورد تجهیزات تخصصی پلیسهای ضد اغتشاش و یگانهای ویژه کشورهای مختلف، تهیه شده است.
تا به حال اکثر نیازمندیهای این یگانها از قبیل انواع خودروها، تجهیزات انفرادی مانند کلاه ایمنی، ماسک، سپر، لباس، ضد ضربه، تجهیزات رهایی گروگان، خودرو آبپاش و اقلام عمده آمادی که بخش قابل توجهی از آنها در داخل کشور تهیه و تولید شده، تامین و در اختیار آنها قرار گرفته است. یک یگان کنترل اغتشاشات مقدار زیادی جنگ افزار و تجهیزات در اختیار دارد که به طور خاص برای عملیات ضد اغتشاش طراحی و ساخته شده است.
برخی از جنگ افزارها و تجهیزاتی که برای کنترل اغتشاشات از آنها استفاده میشود، شامل تفنگ پرتاب گاز، تپانچه گاز، دستگاههای پرتاب گاز، نارنجک دستی اشگ آور و اسپری اشک آور است. در كنار اینها مهمات سلاحهای کنترل اغتشاش نیز شامل نارنجک پرتابی اشک آور با چاشنیهای ضربتی و الکترونیکی، نارنجک باتومی، فشنگ گازی، فشنگ ساچمه ریز، فشنگ پلاستیکی، مشقی و نارنجک دستی اشک آور، سپرهای حفاظتی، کلاه حفاظتی، باتوم ضد شورش، ماسک ضد گاز، جلیقه ضد ضربه و ضد گلوله، بیسیم خودرویی و دستی، دوربین چشمی دید در روز و شب، ساک حمل تجهیزات، دستگاه نشانه روی لیزری، تجهیزات چک و خنثیسازی مواد منفجره، نورافکن و کپسول اطفای حریق هم برای این ماموران در نظر گرفته شده است.
باید كشور اول جهان باشیم
به نظر میرسد نیروی انتظامی قصد دارد با راهاندازی واحدهای تخصصی مانند پلیس فتا و یگانهای ویژه «نوپو» عملكرد این نیرو را ارتقا بدهد و كارنامه موفقتری به دست بیاورد. نكتهای كه سردار اسماعیل احمدی مقدم، فرمانده نیروی انتظامی هم بارها روی آن تاكید كرده است و میگوید باید از كشورهای برتر جهان در نیروی انتظامی باشیم: «گامهای مثبتی درباره ایجاد زیرساختهای توسعه و افزایش توانمندی نیروی انسانی، آموزش و فنآوری نیروی انتظامی کشور برداشته شدهاست. نیروی انتظامی کشور همواره مدارج کمال و ترقی را میپیماید و تجهیزات، آموزش، فنآوریهای جدید، فعالیتها و تعاملات اجتماعی، فرهنگی و رسانهای و درصد اعتماد مردم به این نیرو همواره در حال پیشرفت است. پلیس ایران در زمینههای مختلف از جمله کنترل و سرعت عمل در کشف جرایم جزو برترین پلیسهای جهان است.»
نظرات شما عزیزان: